Tyras alyvuogių aliejus- stebuklinga dovana švenčių proga!
-
Artėjant šventėms, ne vienam mūsų kyla klausimas- ką padovanoti draugams, artimiesiems ar tiems, kurie „turi viską“ ir jiems „nereikia nieko“? Dažniausiai tokiais atvejais pasirenkame dėžutę kokybiškų saldainių ar prabangesnį gėrimą. Iš tiesų, valgoma dovana yra labai universalus sprendimas, o jei tokia dovana dar ir naudinga sveikatai bei tinka kiekvienam- galime ją drąsiai vadinti tobula! Būtent geras kokybiškas alyvuogių aliejus yra puikus tokios dovanos pavyzdys.
Alyvuogių aliejus- senovės graikų žaliasis auksas ir sveikatos šaltinis
Šaltiniai byloja, kad senovės graikai labiausiai vertino 3 dalykus: maistą, vandenį ir alyvuogių aliejų. Aliejus jiems buvo ne tik maistas, vaistas, bet ir pajamų šaltinis, dar vadinamas žaliuoju auksu. Per olimpines žaidynes ant galvos jie dėdavo ne ką kitą, o alyvmedžių vainiką. Tai buvo didžiausia pagarba, nes viskas, kas susiję su alyvmedžiu turėjo jiems ypatingą reikšmę. Šviežias alyvuogių aliejus gelbėdavo nuo galvos ar pilvo skausmo, gydydavo odos nudegimus, artritą, alyvmedžių lapais stiprindavo dantenas, balindavo dantis. O ir šių dienų medicina jau nebeneigia faktų, kad alyvuogių aliejus iš tiesų yra naudingas, nes jame esantis didelis nesočiųjų riebalų rūgščių kiekis padeda širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina kraujagysles. Todėl aukščiausios kokybės, ypač tyras alyvuogių aliejus yra išties puiki dovana švenčių proga.
Kokį alyvuogių aliejų rinktis?
Alyvuogių aliejus būna įvairaus skonio ir kokybės. Kas dėl skonio, kaip ir viskas aišku- dėl jo nesiginčijama ir kiekvienas renkasi tai, kas labiau patinka, vadovaudamasis patirtimi, rekomendacijomis, aprašymais ar gamintojo pateikta informacija. Na o kas dėl kokybės, tai čia atsakymas vienareikšmiškas- rinktis reikia tik aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo aliejų, nes tik jis turi alyvuogių aliejui būdingą skonį ir aromatą bei yra naudingiausias. Pigus rafinuotas alyvuogių aliejus bus kaip įprastas saulėgrąžų aliejus, ir vargu ar kam patiks tokia dovana.
Pirkdami alyvuogių aliejų dovanų, pagalvokite, per kiek laiko jis bus sunaudotas. Uždarytame butelyje aliejus gali būti laikomas metus, o atidarytame- mėnesį, todėl jei nesate tikri, ar aliejus bus sunaudotas per tokį trumpą laiką, nepirkite didelės talpos. Būtinai atkreipkite dėmesį į pagaminimo datą. Rinkitės aliejų iš paskutinio derliaus, nes alyvuogės tuomet būna labiausiai sunokusios, o ir aliejus bus šviežesnis.
Su kuo dovanoti alyvuogių aliejų?
Manote, kad vien aliejaus yra per mažai? Puiku, dovanokite ne vieną, o 2 ar 3 butelius skirtingų rūšių alyvuogių aliejaus. Buteliai labai gražiai atrodys medinėje ar tvirto kartono dėžėje su šienu ar kt.
Prie aliejaus tiks mėgstamas vynas, ypač puiku jei vyno ir aliejaus kilmės šalis sutaptų. Kartu dera ir geras balzamikas. Apskritai tokie "turtingi" rinkiniai, kaip pvz. aliejus, vynas ir balzamikas, atrodo labai patraukliai ir šventiškai. Arba kitas pavyzdys- rinkinys salotoms: ypač tyras alyvuogių aliejus, kokybiškas sūris, kaip pvz. pekorinas, čederis, avių pieno sūris, sūrio kremas, dūmuose skrudinta paprika ir krosnyje kepti pomidorai. Supakuokite viską į gražią dovanų dėžutę ir štai vertinga ir skani dovana paruošta! Nepaprastai gražiai atrodo kulinarijos knyga sudėta kartu su buteliu alyvuogių aliejaus ir viskas perrišta dideliu raudonu kaspinu. Svarbiausia, kad knygos receptuose alyvuogių aliejus būtų dažnai minimas kaip ingredientas arba knyga būtų susijusi su Viduržemio regiono virtuve. O geriausia – improvizuokite, atsižvelgdami į žmogaus, kuriam dovanosite dovaną, pageidavimus!
Kada tinkama tokia dovana?
Valgomos dovanos šiais laikais tapo labai populiarios ir mėgiamos dėl savo universalumo. Jos neįpareigoja, tinka bet kokio amžiaus gavėjui ir galima sakyti bet kokia mažiau iškilminga proga, pvz.: tuomet kai reikia simbolinės dovanos, paprastam gimtadieniui, profesinės šventės proga, sukakties, įkurtuvių ir, žinoma, Kalėdų ar Naujųjų Metu proga. Tokia skani ir naudinga dovana visada bus laukiama, o žaliasis auksas pravers kiekvienų namų virtuvėje.