Putojantis vynas
- 1 - 2 iš 2Baltasis putojantis vynas Nicosia Alantaria Brut Spumante Terre Siciliane IGT, 750 ml
Putojantis baltas vynas iš Italijos su saugoma geografine nuoroda.
Kaina 1400 € -
Putojantis vynas – išskirtinis gėrimas, ypatingoms akimirkoms!
Putojantis vynas – gėrimas, be kurio neįsivaizduojama jokia šventė ar svarbesnė proga. Nesvarbu, ar tai vestuvių pokylis, ar gimtadienis ar Naujųjų metų sutiktuvės, šie burbuliukai yra svarbus stalo akcentas, suteikiantis prabangos jausmą. Dažnai yra painiojamas su šampanu, tačiau tai nėra teisinga. Šampanas gaminamas Prancūzijos Šampanės provincijoje iš tam tikrų vynuogių veislių, tokių kaip baltos Chardonnay ir raudonos Pinot Noir arba Pinot Meunier, naudojant antrinės vyno fermentacijos butelyje metodą. Tuo tarpu putojančiam vynui taikomi kiti fermentacijos būdai, priklausomai nuo vyno gamybos regiono ir gėrimo rūšies. Bene garsiausias - Charmat metodas, kai gėrimo antrinė fermentacija vyksta ne buteliuose, o specialiose sandariose nerūdijančio plieno talpyklose. Čia dirbtinai sukuriamas aukštas slėgis, tuomet gėrimas yra filtruojamas ir išpilstomas į butelius. Šis būdas nereikalauja ilgo brandinimo ir leidžia eksperimentuoti, pavyzdžiui, norint gauti raudono putojančio vyno.
Be to, šampanas laikomas Premium klasės gėrimu, tad yra daug brangesnis. O štai itališkas, pastaruoju metu itin didelio populiarumo sulaukęs putojantis vynas Prosecco savo kaina yra labiau prieinamas, bet nemažiau kokybiškas. Šis gaivus, Charmat metodu gaminamas gėrimas pasižymi subtiliu vaisių aromatu ir išraiškingomis gėlių natomis, tad jo burbuliukai ne tik maloniai kutena gomurį, bet ir sukuria ypatingą šventišką jausmą.
Su kuo derinami ir kaip patiekiami burbuliukai?
Putojantį gėrimą rekomenduojama patiekti specialioje aukštoje ir siauroje taurėje, nes tokiu būdu geriausiai išryškėja gaiva, lengvumas ir burbuliukai. Tradiciškai laikoma, kad vidutinė patiekimo temperatūra yra 7 °C. Butelį patartina atšaldyti specialiame kibire su ledu.
Kokybiškas vynas dera su daugybe patiekalų. Sodraus uogų skonio rausvas putojantis bus tobula pora krevečių ar kitų vėžiagyvių patiekalams. Sausi gėrimai su dideliu rūgštingumu subalansuos riebių ir vidutiniškai aštrių patiekalų skonį, pavyzdžiui, žuvies su pikantiškais meksikietiškais ar tailandietiškais padažais. Pastaruoju metu net įsivyravo mada derinti jį su gatvės maistu. Pusiau sausas ir pusiau saldus putojantis puikiai tiks prie foie gras ar keptos žąsies su slyvomis. Na ir, žinoma, jis idealiai tinka prie desertų, vaisių bei uogu - creme brulee, pudingo, šokolado ir braškių.
Burbuliukų šviežumas: kiek laiko galima saugoti?
Didelių diskusijų sulaukia šio vyno galiojimo klausimas. Tad kiek galioja putojantis vynas? Vienareikšmiško atsakymo neturi net gamintojai. Pirmiausia, jo tinkamumo laikas priklauso nuo to, ar jis saldus, ar sausas. Visų antra, svarbus yra gamybos metodas ir būdas - klasikinis arba Charmat. Putojantys saldūs vynai po išpilstymo į butelius gali būti laikomi metus, Charmat metodu gaminti - 2 metus, o klasikiniu būdu - net 4 metus nuo išpilstymo datos. Žinoma, labai svarbu ir tai, kaip bus saugomas gėrimas: temperatūra, drėgmė, šviesa.
Išskirtiniai skoniai ir kokybė, kuria galite pasitikėti
Esame tikri, kad mūsų klientai turi išlavintą skonį ir norą atrasti kažką naujo, todėl nuolat stengiamės pasiūlyti dar neragautų gėrimų iš įdomesnių regionų. Be klasikinių prancūziškų ar itališkų vynų, mūsų asortimente yra ir labai geras gazuotas vynas iš Sakartvelo. Tad jei savo šventei ieškote kažko ypatingo, įdomia dovana norite nustebinti pažįstamą gurmaną ar tiesiog patys trokštate pasilepinti naujais potyriais, atraskite mūsų gėrimų įvairovę internetu. Kiekvienas mūsų kruopščiai atrinktas ir išskirtinis gėrimas taps puošmena jūsų stalui. Tad kviečiame užsukti į mūsų fizinę parduotuvę Vilniuje ir atrasti tobulus skonius!